Ulsan Hyundai, Perak Play-off AFC Champions League 2019

Play-off AFC Champions League 2019 (19 Februari 2019)

Ulsan Hyundai vs Perak

Shandong Luneng vs Ha Noi FC

Sanfrecce Hiroshima vs Chiangrai United

Kashima Antlers vs Newcastle Jets

LIVE on Fox Sports

JOM KENAL ULSAN HYUNDAI

Kelab ini bertapak di Korea Selatan dan dimiliki oleh Hyundai Heavy Industries. Ditubuhkan pada tahun 1983 dan secara rasminya terlibat dalam Liga Korea pada tahun 1984 dengan nama Hyundai Horang-i.

Ulsan Munsu Football Stadium merupakan stadium keramat mereka yang berkapasiti 44 102. Pada tahun 2018, mereka berada di kedudukan ke-3 liga Korea. Paling membanggakan mereka pernah menjulang AFC Champion League pada tahun 2012.

INFO ULSAN MUNSU FOOTBALL STADIUM

Stadium ini bakal menjadi menyaksikan pertembungan Perak dan Ulsan Hyundai pada 19 Februari 2019…

Stadium ini mampu memuatkan seramai 44,102 orang pada satu-satu masa. Cuaca yang sejuk dan keadaan rumput yang baik sudah pasti memberi kelebihan kepada pasukan tuan rumah.

KIM DO-HOON TURUN PASUKAN TERKUAT HADAPI PERAK TBG

Kim Do-Hoon percaya Perak akan turunkan pasukan terkuat untuk hadapai Ulsan. Perak pula dijangka akan dibarisi pemain-pemain hampir sama semasa perlawanan menentang Kitchee tempoh hari. Mungkin Zac akan menjadi pilihan Mehmet sebagai partner Shahrul Saad di bahagian pertahanan tengah. Kim Do-Hoon seorang manager yang hebat memanipulasi taktikal game jadi Mehmet perlu pastikan taktikal yang paling sesuai untuk tumbangkan mereka.

Semoga satu lagi sejarah tercipta. Misi benam Ulsan Hyundai

Sumber : Silverian Syndicate

EKSKLUSIF WAWANCARA ULSAN HYUNDAI MENENTANG PERAK

Ikuti temubual penulis Liga Juara-Juara Asia/K-League Daniel Croydon bersama Wartawan Malaysia Ooi Kin Fai mengenai pasukan Perak berhadapan kelab gergasi dari liga Korea Selatan.

Pasukan Ulsan Hyundai pasti meletakkan pasukan yang kuat, Tetapi dalam Liga K mereka masih dalam mod terbaik, Namun begitu rakyat Malaysia akan berharap pasukan Perak dapat membiasakan diri pada musim sejuk di Korea.

Dalam blog pasukan Ulsan Hyundai, Daniel Croydon, bercakap dengan wartawan Malaysia, Ooi Kin Fai, untuk melihat permainan penting ini.

Daniel Bertanya, Ooi Kin Fai memberi Jawapan

Daniel: Ini adalah usaha pertama Perak ke dalam Liga Juara-Juara Asia. Beritahu kami sedikit tentang kelab, dan apakah persaingan ini bermakna kepada peminat.

Ooi Kin Fai: Perak adalah salah satunya pasukan negeri di Malaysia. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, semua pasukan negeri di negara ini digalakkan untuk membuat peralihan ke kepada sebuah kelab sepenuhnya. Ada yang melakukannya tetapi Perak masih dalam peralihan untuk melakukannya. Mereka adalah satu-satunya pasukan di negara ini yang tidak pernah tersingkir dari saingan liga elit Malaysia dalam sejarah liga domestik.

Tempat untuk penyertaan ACL pada mulanya dikhaskan untuk pemenang FA Cup tetapi Pahang, yang memenangi piala itu, pada tahun terakhir Pahang di larangan dari Persatuan Bola Sepak Malaysia, Maka mereka menarik diri daripada pertandingan Piala AFC musim lalu, jadi tempat ke runner-up Liga Super iaitu Perak.

Pemenang kejohanan pusingan ke-3 terakhir selasa ini akan menyertai Kumpulan H dengan beberapa kelab terbesar Asia – Shanghai SIPG, Kawasaki Frontale, dan Sydney FC.

Ooi Kin Fai: Ketika pusingan ke-2 lalu Perak mencipta banyak peluang menentang Kitchee dan sentiasa menjadi perlawanan hangat memandangkan perlawanan itu dimainkan di rumah, di Stadium Perak. Mengawal permainan, Perak mencipta banyak peluang untuk menjaringkan gol tetapi hanya penentuan penalti dapat mengubah keputusan Kitchee mungkin mempunyai pemain yang dibuang padang pada babak kedua tetapi yang sebenarnya membuat Perak lebih teruk daripada yang baik apabila mereka melepaskan dan membolehkan pasukan jauh untuk mendapatkan bola lebih. Itu akhirnya membawa kepada perlawanan berlanjutan. Keseluruhannya, adalah wajar untuk mengatakan bahawa kelayakan ke peringkat seterusnya adalah apa yang dilakukan oleh Perak pada malam itu.

Daniel: Apakah kekuatan utama pasukan dan adakah terdapat pemain yang cemerlang?

Ooi Kin Fai: Kefahaman adalah kekuatan utama Perak. Ketua jurulatih Mehmed Durakovic adalah jurulatih yang agak pragmatik dan cenderung bergantung pada pemain yang sama dan mengharapkan pemain itu juga dapat bermain melainkan terpaksa melakukan sebaliknya jika berlaku kecederaan. Jadi, wajar untuk mengatakan terdapat XI utama yang tetap dengan orang lain hanya mendapat peluang sama ada sebagai pengganti atau apabila kecederaan berlaku. Tulang belakang pasukan itu baik dengan Shahrul Saad di posisi pertahanan, yang memiliki kempen Piala AFF Suzuki baru-baru ini untuk Malaysia. Perkembangan selanjutnya, perkongsian dua import Brazil, Gilmar Filho dan Wander Luiz, menggabungkan kekuatan dan kecerdasan pada bola masing-masing. Durakovic akan memastikan bola lambung sampai ke Gilmar untuk merencanakan penyudah dan membawa pemain lain membantu Bari San hadapan,atau mempunyai titik di garisan tinggi untuk melepaskan jurang dengan pemain sayap berlari cepat di tepi.

Daniel: Berhati-hati untuk membuat apa-apa ramalan?

Ooi Kin Fai: Berada di peringkat pertandingan ini untuk kali pertama dalam sejarah mereka, ia telah menjadi pencapaian utama untuk Perak. Tiada siapa yang mengharapkan mereka mendapat keputusan menentang Ulsan Hyundai, datang pada perlawanan penting ini, kerana jurang antara kedua-dua belah pihak masih kelihatan sangat besar. Apa-apa selain daripada keputusan positif akan dianggap sebagai kejayaan dan Durakovic akan melihat untuk menetapkan pasukannya untuk menjadi ultra defensif (Bertahan) dan melihat jika mereka boleh menafikan sebelah Korea.

Saya hanya dapat melihat kemenangan Ulsan di sini.

Ramalan wartawan malaysia OoiKin Fai:

Ulsan Hyundai 3-0 Perak FA

Wartawan Malaysia Ooi Kin Fai Bertanya, Daniel Jawapan

Ooi Kin Fai: Kemenangan ketiga di K-League musim lepas, apa yang dilakukan kelab dari segi skuad mereka menuju ke musim 2019. Adakah terdapat perolehan pemain yang besar?

Daniel: Ulsan menjadi salah satu pasukan Liga K lebih aktif dalam semasa pintu jendela pemindahan musim sejuk tahun ini. Mereka telah membuat beberapa penambahan menarik, sambil mengekalkan kebanyakan bakat mereka yang sedia ada. Pengurus Kim Do-hoon telah berusaha memastikan pertahanan dengan menandatangani pemain antarabangsa Korea, Yun Young-sun dari Seongnam, bersama pemain Belanda, Dave Bulthuis dari SC Heerenveen.

Menandatangani pemain-pemain ternama seperti bekas pemain tengah Cardiff City, Kim Bo-young, yang telah mendapat pinjaman dan semoga dapat membuka kunci walaupun menjadi tunjang pasukan yang kuat. Jadi, pada saya keseluruhan kelab sangat optimistik.

Ooi Kin Fai: Memandangkan kekuatan relatif kedua-dua pasukan, adakah pengurus memilih 11 pemain utama yang terkuat atau akan meletakkan pemain simpanan? Adakah hakikat bahawa Ulsan tidak meletakkan keutamaan pertandingan ini yang kompetitif namun musim ini mempunyai banyak kesan pada pasukan atau kelab?

Daniel: Memandangkan kelab mengambil pertandingan ini dengan serius, saya pasti mengharapkan Kim Do-hoon memilih pasukan yang kuat. Sama ada jika terbukti menjadi 11 pemain utama terbaik beliau masih boleh dilihat, tetapi saya fikir dia akan memilih pemain yang telah membuktikan diri mereka bersiap sedia semasa perlawanan persahabatan dan kem latihan. Kim bukanlah pengurus yang paling taktikal, jadi saya boleh mengatakan dengan pasti Ulsan akan bermula dengan taktikal posisi satu di depan, tiga di bahagian tengah untuk serangan, dua pemain tengah dan empat belakang.

Fakta bahawa permainan penting itu adalah perlawanan pertama musim ini pasti akan menjadi kebimbangan. Pengalaman telah menunjukkan kepada kita terlalu banyak. Kali terakhir Ulsan berada di playoff, dua tahun lalu, mereka hanya disingkir oleh Kitchee semasa penentuan penalti. Jadi pengurus tidak mahu berulang kembali dan tidak mahu mengambil risiko apa-apa pada perlawanan penting selasa ini.

Ooi Kin Fai: Hanya enam tahun sejak Ulsan terakhir mengangkat Piala ACL 2012. Secara realistik apa yang akan menjadi sasaran mereka untuk pertandingan musim ini?

Daniel: Rasanya lebih lama daripada itu! Nampaknya persaingan semakin berkembang sejak Ulsan memenanginya, dan persaingan, terutama dari kelab Cina, pastinya menjadi lebih sukar.

Setelah mengatakan itu, Ulsan layak dari kumpulan mereka musim lalu – sebuah kumpulan yang menampilkan kedua Shanghai SIPG dan Kawasaki Frontale. Jadi, secara realistik mereka harus berusaha untuk melakukan perkara yang sama sekali lagi, sebelum diharapkan memenangi perlawanan kalah mati kali ini.

Ooi Kin Fai: Bagaimanakah peminat melihat perlawanan ini menentang Perak? Adakah mereka juga melihatnya sebagai satu cabaran atau adakah ia merasakan hanya satu perkara perlawanan mudah untuk dijinakkan berbanding pasukan yang terkuat baru hadir ke Stadium.

Daniel: Seperti yang anda ragu-ragu melihat pada malam Selasa Perak bertemu Kitchee, hanya peminat tegar akan muncul untuk menonton pusingan awal ACL. Ia tidak banyak kaitan dengan sekelompok penyokong biasa, malah hakikat bahawa pertengahan musim sejuk / musim bunga permainan tidak begitu popular. Tetapi peminat ada yang pasti akan menjangkakan kemenangan. Kebanyakan tidak akan peduli bagaimana ia keputusan akan berlaku nanti sama ada Ulsan Hyundai dapat menewaskan atau sebaliknya berlaku.

Ramalan penulis Liga Juara-Juara Asia Daniel: Ulsan Hyundai 1-0 Perak FA

K Liga United ingin mengucapkan terima kasih kepada Ooi Kin Fai atas sumbangannya. Ooi Kin Fai adalah penyunting untuk Goal Malaysia, memberikan pandangan mengenai perkembangan Liga Malaysia.

Sumber : No Star No Hal

Komen Anda?