fbpx

Tahniah Qari & Qariah Malaysia, Juara Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa 1440H

TAHNIAH! “Salam Nisfu Syaaban”

QARI, QARIAH MALAYSIA JOHAN TILAWAH, MASING-MASING TERIMA RM70,000 GOLD BAR YaPEIM, RM40,000 WANG TUNAI DAN PIALA

Qari dan qariah dari Malaysia, Abdul Khair Jalil dan Nor Farhatul Fairuzah Panut masing-masing dinobatkan sebagai johan kategori Tilawah al-Quran pada Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-61 bertempat di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini malam ini.

Kedua-dua mereka membawa pulang hadiah berupa kepingan emas bernilai RM70,000 sumbangan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim), piala iringan dan wang tunai RM40,000.

Qari, qariah Malaysia johan tilawah al-Quran peringkat antarabangsa

Sultan Perak Sultan Nazrin Shah dan Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim berkenan mencemar duli menghadiri majlis Perasmian Penutupan Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-61 Tahun 1440H/2019 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur malam ini. – Foto Bernama

KUALA LUMPUR – Qari dan qariah dari Malaysia dinobatkan sebagai johan kategori tilawah Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa (MTHQA) Ke-61 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini, malam ini.

Abdul Khair Jalil memperoleh 93.02 markah, manakala Nor Farhatul Fairuzah Panut mendapat 87.05 markah sekaligus membolehkan mereka membawa pulang kepingan emas bernilai RM70,000, piala iringan dan wang tunai RM40,000.

Sementara qari dari Algeria, Yassine Bekouassa mendapat tempat kedua, manakala tempat ketiga, Ilyas Lamhayahoui (Maghribi).

Qariah dari Indonesia, Wardatun Nisa Hasa menduduki tempat kedua, manakala tempat ketiga, Karimah Hayibaraheng (Thailand).

Bagi kategori hafazan lelaki, peserta dari Sweden, Mohamed Abdi dinobatkan sebagai juara manakala untuk kategori wanita, ia dimenangi peserta dari Niger, Fatouma Ousseni Moussa.

Hadiah pemenang disampaikan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang turut berkenan untuk berangkat pada majlis tersebut bersama Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim.

Hadir sama, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof dan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Mohamad Nordin Ibrahim.

Majlis berlangsung selama lima hari bermula 15 April lalu itu melibatkan 41 buah negara bagi menyertai kategori tilawah dan hafazan al-Quran.

Antara keistimewaan dan keunikan majlis tilawah dan menghafaz al-quran peringkat antarabangsa tahun ini ialah pemilihan tempat iaitu KLCC yang menjadi simbol ikonik Malaysia.

Pada penganjuran kali ini, Kumpulan Media Karangkraf turut mengambil bahagian mengadakan Simposium Keagungan Al-Quran dan pelbagai pengisian lain.

Sumber : Sinar Harian

Malam Penutup Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Antarabangsa kali ke 61 tahun 1440 Hijri/2019 Masihi secara langsung dari Plenary Hall Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC), Kuala Lumpur.

KEPUTUSAN BAGI KATEGORI TILAWAH AL-QURAN (BAHAGIAN QARI)

JOHAN BAHAGIAN QARI : ABDUL KHAIR JALIL (MALAYSIA)

MARKAH : 93.02%

TEMPAT KEDUA : YASSINE BEKOUASSA (ALGERIA)

MARKAH : 91.75%

TEMPAT KETIGA : ILYAS LAMHAYAHOUI (MAGHRIBI)

MARKAH : 89.92%

TEMPAT KEEMPAT : HADI MOWAHHEDEAMIN (IRAN)

MARKAH : 87.71%

TEMPAT KELIMA : AHMAD DANIYAL MOHD RIZAL (SINGAPURA)

MARKAH : 87.55%

KEPUTUSAN BAGI KATEGORI TILAWAH AL-QURAN (BAHAGIAN QARIAH)

JOHAN BAHAGIAN QARIAH : NORFARHATUL FAIRUZAH PANUT (MALAYSIA)

MARKAH : 87.05%

TEMPAT KEDUA : WARDATUN NISA HASA (INDONESIA)

MARKAH : 84.88%

TEMPAT KETIGA : KARIMAH HAYIBARAHENG (THAILAND)

MARKAH : 80.46%

TEMPAT KEEMPAT : DAYANGKU FAUZIAH NADHIRAH PENGIRAN HJ JOFRI (BRUNEI DARUSSALAM)

MARKAH : 80.25%

TEMPAT KELIMA : RAHIMA P. AMEROL (FILIPINA)

MARKAH : 77.38%

Keputusan bagi Kategori Menghafaz Al-Quran 30 Juzuk (KATEGORI LELAKI HAFAZAN)

TEMPAT PERTAMA : MOHAMED ABDI (SWEDEN)

MARKAH : 96.05%

TEMPAT KEDUA : MOHAMMAD MARUF HOSSAIN (KANADA)

MARKAH : 94.26%

TEMPAT KETIGA : HEYTHAM SAGAR AHMAD (KENYA)

MARKAH : 94.11%

Keputusan bagi Kategori Menghafaz Al-Quran 30 Juzuk (KATEGORI PEREMPUAN HAFAZAN)

TEMPAT PERTAMA : FATOUMA OUSSENI MOUSSA (NIGER)

MARKAH : 92.96%

TEMPAT KEDUA : HADEEL K.A MADFAA (PALESTIN)

MARKAH : 92.83%

TEMPAT KETIGA : HASIYA USMAN JIBRILLA MOHAMMED (NIGERIA)

MARKAH : 88.58%

Komen Anda?