Skuad Bola Sepak Wanita Negara Tampil Lebih Baik

Pujian harus diberikan kepada penjaga gol negara Azurin Mazlan atas tindakan berani menyelamatkan beberapa percubaan berbahaya, termasuk peluang keemasan pasukan tuan rumah sepanjang 90 minit aksi di Stadium Bir Sherestha Shaheed Shipahi Mostafa Kamal itu.

Malayan Tigress tampil lebih baik

Selepas dibelasah 6-0 dalam perlawanan pertama Khamis lalu, skuad bola sepak wanita negara mempamer aksi lebih baik hari ini apabila mengikat Bangladesh 0-0 di Dhaka, sebentar tadi.

Dalam aksi persahabatan di Stadium Bir Sherestha Shaheed Shipahi Mostafa Kamal itu, anak-anak buah Jacob Joseph tampil lebih berani biarpun tuan rumah menguasai permainan.

Dua perlawanan di tempat lawan pastinya menjadi pengajaran berguna buat skuad Malayan Tigress dalam persiapan  menghadapi Piala Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) Wanita 2022, bulan depan.

Bangladesh jelas pasukan yang lebih baik apabila pemain mereka dilihat cukup yakin mengawal bola dan berjaya mendominasi hampir keseluruhan permainan di babak pertama.

Positifnya bagi Malaysia pula dilihat daripada segi pertahanan yang penuh disipilin selain usaha untuk mara ke kawasan gawang tuan rumah.

Baki 10 minit terakhir memperlihatkan usaha berterusan Bangladesh untuk mencari kemenangan kedua ke atas Malaysia namun penjaga gol negara, Azurin Mazlan berjaya menafikan hasrat tuan rumah memperoleh gol sehinggalah tamat masa perlawanan.

Selepas ini skuad negara akan berlepas ke Filipina untuk mengharungi Kejohanan AFF Wanita 2022.

Skuad negara kini menduduki ranking ke-85 dunia akan memulakan kempen di Manila menentang Singapura pada 4 Julai diikuti Indonesia selang dua hari kemudian.

Filipina terus menjadi lawan yang bakal ditempuhi pada 8 Julai, Thailand (10 Julai) dan Australia (12 Julai). — UTUSAN ONLINE

Video Perlawanan:- Klik Disini

#LuaskanKuasamuJohor

PERHATIAN:- Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun Facebook tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Satu Johor

Ikuti juga artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini.

Komen Anda?