Operasi Menyelamat Mangsa Jatuh Parit

14/12/2020 – Operasi Menyelamat Mangsa Jatuh Parit/Longkang di Taman Tangkak Jaya, Tangkak.

Pasukan Keluaran Operasi BBP Tangkak telah menghadiri kes menyelamat mangsa jatuh parit/longkang di Taman Tangkak Jaya, Tangkak. Dua orang kanak-kanak lelaki telah dihanyutkan air didalam parit/longkang yang bersaiz 10 kaki lebar dan kedalaman 9 kaki. Seorang mangsa telah diselamatkan oleh orang awam. Pasukan Bomba telah menjalankan operasi mencari seorang lagi mangsa. Mangsa kedua telah dijumpai pada jarak 400 meter dari lokasi yang dilaporkan. Kedua-dua mangsa dilaporkan selamat.

Panjang umur kau dik!

Tangkak: Dua beradik terselamat selepas dihanyutkan arus ketika terjatuh ke dalam longkang besar di Taman Tangkak Jaya di sini, petang hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tangkak Rafiah Aziz berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan mengenai kejadian itu pada 3.15 petang.

Menurutnya, sepasukan 10 pegawai dan anggota dihantar ke lokasi bagi menjalankan kerja mencari dan menyelamat.

“Sebaik tiba, kami dimaklumkan terdapat dua kanak-kanak lelaki berusia lapan dan empat tahun dihanyutkan dalam longkang selebar tiga meter dan dalam tiga meter itu.

“Bagaimanapun, mangsa berusia empat tahun berjaya diselamatkan orang,” katanya. 

Rafiah berkata, pihaknya terus menjalankan operasi mencari dan menyelamat (SAR) bagi mengesan abang mangsa sebelum menemuinya dalam keadaan selamat kira-kira 400 meter dari lokasinya dipercayai terjatuh. 

“Kedua beradik itu dikatakan terjatuh ke dalam longkang terbabit ketika cuba menyelamatkan sepasang selipar milik mangsa berusia lapan tahun,” katanya.

 25 Total Views,  1 Views Today

Komen Anda?