Johor Darul Ta’zim Menewaskan Penang FC Di Stadium Bandaraya

Penang FC rebah di laman sendiri

Georgetown: Penang FC akur dengan kehebatan Johor Darul Ta’zim (JDT) apabila mereka kalah di tangan pendahulu Liga Super itu 0-3 pada aksi di Stadium Bandaraya, sebentar tadi.

Kemenangan itu membolehkan skuad Harimau Selatan terus gah di persada liga dengan 30 mata dan merakam kemenangan berganda ke atas skuad Harimau Kumbang pada musim ini.

Photo by MFL

Bagaimanapun, malang buat Tomas Trucha apabila terpaksa menyaksikan anak buahnya tumbang buat kali kedua berturut-turut selepas tidak tewas dalam sembilan aksi terdahulu.

Penguasaan bola lebih menjadi milik JDT dan selepas 15 minit perlawanan berlangsung, mereka mendahului apabila hantaran jauh Safiq Rahim disambut oleh Safawi Rasid yang kemudiannya menyudahkan hantaran itu untuk gol pertama pelawat.

Photo by MFL

Penang cuba mengancam gawang JDT menerusi beberapa situasi bola mati namun gagal membuahkan hasil, khususnya pada minit ke-25 yang menyaksikan Farizal Marlias berjaya menafikan percubaan Rafael Vitor untuk menanduk masuk bola di hadapan gawang JDT.

Ketika babak pertama berbaki tiga minit, Bergson da Silva mencetak gol ke-11 pada musim ini apabila bijak memusingkan badan sebelum melepaskan satu rembatan untuk menewaskan Bryan See buat kali kedua.

Photo by MFL

Dua gol pada babak pertama jelas tidak menyekat ‘nafsu’ JDT daripada terus melebarkan jurang dan lima minit separuh masa kedua bersambung, Mohamadou Sumareh menjaringkan gol ketiga buat pelawat.

Pada minit ke-77, Penang beroleh gol pertama menerusi Casagrande namun jaringan terbabit tidak dikira sebelum malam tuan rumah bertambah buruk apabila Casagrande dilayangkan kad kuning kedua pada minit ke-88 sebelum Trucha juga dikenakan tindakan sama.

Sumber : Harian Metro

SOROTAN PERLAWANAN LIGA SUPER LS13

Johor Darul Ta’zim lebur rekod tanpa kalah Penang FC di Stadium Bandaraya dengan kemenangan 3-0 malam tadi.

Safawi Rasid membuka tirai jaringan seawal minit ke-15 dengan menyudahkan hantaran Safiq Rahim, sebelum Bergson menggandakan kedudukan JDT dua minit sebelum tamat babak pertama.

Pemain gantian yang dimasukkan pada separuh masa, Mohamadou Sumareh menambah gol ketiga pasukan pelawat pada minit ke-51.

#LuaskanKuasamuJohor

Johor Darul Ta’zim 30 Mata

KEPUTUSAN MASA PENUH LIGA SUPER – LS13

Photo by MFL

Perlawanan seterusnya Johor Darul Ta’zim Menentang UITM FC pada 11 July 2021 Ahad Jam 9 malam di Stadium Sultan Ibrahim, Johor

Komen Anda?