fbpx

Jerebu, Sebanyak 211 Sekolah Di Muar, Tangkak Di Tutup Esok

Indeks Pencemaran Udara (IPU) di kedua-dua daerah itu mencecah 208 sehingga jam 5 petang tadi

Jerebu: 211 sekolah di Muar, Tangkak di tutup esok

JOHOR BAHRU: Sebanyak 129 sekolah di Muar dan 82 sekolah di Tangkak akan ditutup esok berikutan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di kedua-dua daerah itu mencecah 208 sehingga jam 5 petang tadi.

Pengarah Pendidikan Johor, Azman Adnan, berkata arahan penutupan sesi persekolahan itu adalah berdasarkan pekeliling Kementerian Pendidikan dan garis panduan menangani jerebu kebangsaan serta atas nasihat dan perbincangan dengan Jabatan Alam Sekitar (JAS) Johor serta Pejabat Daerah Muar dan Tangkak.

Katanya, Surat Siaran Kementerian Pendidikan juga sudah menyatakan jika bacaan IPU melebihi 200, maka semua sekolah di kawasan atau daerah berkenaan hendaklah ditutup serta-merta.

“Namun begitu, Pengetua dan Guru Besar serta guru, akan hadir bertugas di sekolah seperti biasa dan membuat tugasan sewajarnya, selaras dengan Surat Siaran KPM Bil 8/2016: Garis Panduan Pengurusan Pengajaran dan Pembelajaran Akibat Bencana.

“Pemakluman kepada semua sekolah terbabit sudah dibuat melalui Pejabat Pendidikan Daerah Tangkak dan Muar,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Azman berkata, status penutupan sekolah itu juga akan diputuskan berdasarkan pemantauan kualiti udara pada setiap masa untuk tindakan susulan jabatan ini dan sekolah di dua daerah berkenaan.

“Pemakluman akan dibuat kepada pihak yang terbabit berdasarkan status kualiti udara berkenaan,” katanya.

Azman berkata daripada 129 sekolah di Muar, 104 daripadanya adalah sekolah rendah membabitkan 22,309 murid, manakala 25 lagi sekolah menengah dengan jumlah 19,056 pelajar.

“Tangkak pula membabitkan 66 sekolah rendah dengan 11,986 murid, manakala 16 lagi adalah sekolah menengah dengan jumlah pelajar seramai 10,658,” katanya.

Tangkak menjadi satu-satunya daerah di negeri ini yang mencatatkan IPU tertinggi iaitu dalam kategori sangat tidak sihat dengan bacaan 211 pada jam 1 tengah hari tadi.

Sumber : Berita Harian

Komen Anda?
Related Post
Tersentuh Hati Kecil Ini Bila Pertama Kali Bersua Mata Dengan Anakanda Khairunnisa

“BILA Khairunnisa dah berjaya nanti, jangan lupa bawa mak ayah jumpa pakcik ya!” Demikian pesanan Read more

Sekolah Pertama Di Negara Ini Memperkenalkan Sistem Imbasan Mata, SK Taman Perling Johor

Sekolah Kebangsaan Taman Perling, Johor Bahru perkenal penggunaan sistem pengimbas wajah bagi merekodkan kehadiran murid Read more

Undang Sebak Apabila Murid Darjah 1 Pimpin Mak Ayah Buta Tunjuk Sekolah

Satu perkongsian oleh seorang guru, Nadwa Nasir, melalui laman facebooknya ternyata mengundang hiba ramai. Di Read more

Polis Seremban Siasat Kes Budak Sekolah Bergaduh

Polis Seremban Siasat Kes Budak Sekolah Bergaduh Polis Seremban sedang menyiasat kejadian pergaduhan membabitkan sekumpulan Read more