Hilang DiSedut Laut, Kaki Ain Seperti Ditarik

JANGAN jadikan keseronokan percutian seisi keluarga bertukar tragedi ngeri yang tidak dapat anda lupakan hingga mati.

Ini kerana dalam keseronokan bercuti, lazimnya ramai terlupa mengenai pentingnya penjagaan keselamatan yang sepatutnya lebih diutamakan.

Namun, tanpa disedari sepanjang tempoh percutian itu, anak-anak terdedah kepada pelbagai bahaya. Selain kemalangan jalan raya, tragedi lemas antara tragedi paling banyak dilaporkan.

Hilang Disedut Laut

KANAK-KANAK perempuan berusia lapan tahun dikhuatiri lemas ketika bermain di Pantai Tanjung Balau, Kota Tinggi, petang hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bandar Penawar, Mohd Fadli Ismail berkata, mangsa, Nurul Ain Sajali, 9, dipercayai bermain dengan dua beradiknya di kawasan batu berhampiran tepi pantai sebelum ditarik arus laut.

Menurutnya, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 5.03 petang memaklumkan insiden itu sebelum sepasukan 11 anggota, termasuk pegawai bersama sebuah jentera, Toyota Hilux dan Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) dikejarkan ke tempat kejadian.

“Hasil maklumat awal, kami diberitahu keluarga membabitkan pasangan suami isteri bersama tiga anak mereka datang ke sini untuk berkelah.

“Difahamkan kejadian berlaku kira-kira 3 petang, berkemungkinan ahli keluarga panik untuk memaklumkan kepada kami dan memutuskan untuk mencari sendiri dahulu di permukaan laut.

“Sebaik menerima panggilan, bomba terus ke tempat kejadian, namun mengalami kesukaran akibat tersangkut kira-kira 45 minit kerana sesak dengan orang ramai sebelum dibantu polis untuk masuk ke kawasan tempat kejadian,” katanya ketika ditemui di Pantai Tanjung Balau, Kota Tinggi, hari ini.

Menurutnya, laporan awal yang diterima membabitkan tiga mangsa dipercayai hampir lemas ketika mandi, namun dua daripadanya sempat diselamatkan orang awam.

Mohd Fadli berkata, pihaknya akan meneruskan gerakan mencari dan menyelamat.

“Setakat ini kami (bomba) akan tangguh operasi mencari dan menyelamat dan malam ini kita akan menggerakkan anggota untuk mencari di sekitar permukaan pantai,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Seorang kanak-kanak perempuan berusia 9 tahun dipercayai lemas ketika bermandi manda bersama ahli keluarganya di pantai Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor petang tadi.

Operasi ditangguhkan lewat jam 7 petang tadi kerana cuaca gelap dan dijangka akan disambung semula pagi esok.

Video:-

[Update] ‘Kaki Ain seperti ditarik’

“DI celah-celah batu, abangnya nampak macam ada orang tarik kaki Ain,” kata Sajali Nin, 48, bapa kepada kanak-kanak perempuan yang dikhuatiri lemas di Pantai Tanjung Balau, Kota Tinggi, hari ini.

Sajali berkata, pada mulanya Nurul Ain, 8, hanya bermain pasir bersama abangnya, Fazli, 14 dan sepupu mereka, Puteri Amelia Zulaika Abdullah, 9, sebelum mereka bergerak ke kawasan berbatu untuk mandi.

Katanya, dia pula menjaga anak bongsu, Mohd Khairul, 6, di pondok berhampiran pantai, sementara isterinya, Nur In Sazali, 41, mandi di kawasan berhampiran.

“Tiba-tiba sahaja anak sulung (Fazli) berlari ke arah saya dan mengatakan (kaki) Ain seperti ditarik. Dakwanya di celah-celah batu itu dia nampak macam ada orang menarik Ain,” katanya ketika ditemui.

Menurutnya, dalam keadaan kelam kabut itu, dia mencari anaknya di kawasan berkenaan dan seperti hilang arah apabila Nurul Ain tidak kelihatan.

Katanya, Fazli juga hampir lemas bersama Puteri Amelia namun sempat menyelamatkan diri serta dibantu orang awam yang melihat kejadian.

“Kira-kira setengah jam mencari, namun tidak ditemui, saya mendapatkan bantuan orang awam untuk menelefon bomba kerana saya tidak tahu nombor yang perlu dihubungi.

“Begitupun, saya tidak puas hati dan tetap mencari Ain walaupun bomba sudah tiba dan menggerakkan operasi mencari dan menyelamat (SAR),” katanya.

Dia yang berasal dari Sabah dan bekerja sebagai kontraktor berharap Nurul Ain yang juga satu-satunya anak perempuannya ditemui segera walau dalam keadaan apa sekalipun.

Sajali berkata, Nurul Ain bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Masai, Pasir Gudang adalah anak kedua daripada tiga beradik, digambarkan sebagai seorang anak yang baik, ceria dan rajin menolong ibunya membuat kerja rumah.

Mereka sekeluarga ke pantai itu untuk beriadah dan keluar dari rumah di Sungai Masai, Pasir Gudang pada 12 tengah hari.

Sumber : Harian Metro

Facebook Comments