Gol Pertama Harimau Malaya Di Minit Awal Perlawanan

Malaysia didepan hasil tandukan Syafiq Ahmad pada saat yang ke 35! Kekal fokus!

2022 World Cup/2023 Asian Cup Qualifiers | Tuesday, 10th September 2019

Half Time

MALAYSIA 1-1 UAE

Syafiq Ahmad 1′; Ali Ahmed Mabkhout 43′

Malaysia, UAE terikat 1-1

MALAYSIA dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) terikat 1-1 selepas 45 minit pertama pada aksi kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, malam ini.

Tuan rumah mengejutkan pelawat seawal minit pertama aksi Kumpulan G itu apabila Syafiq Ahmad menanduk masuk hantaran silang Safawi Rasid dari sebelah kanan menewaskan penjaga gol Khalid Eisa.

Bagaimanapun, UAE, yang pernah membenam Harimau Malaya 10-0 pada aksi kelayakan sama empat tahun lalu, bangkit mengikat kedudukan 1-1 sebelum rehat.

Penyerang Ali Mabkhout menanduk masuk hantaran silang Mohamed Saleh dari sebelah kanan dua minit sebelum rehat sekali gus mengatasi penjaga gol negara Farizal Marlias.

Ali sebelum itu terlepas peluang terbaik UAE pada minit ke-29 namun kecewa apabila percubaannya ditampan Farizal sebelum terkena palang dan keluar.

Pemain Malaysia, Brendan Gan dilayangkan kad kuning pertama oleh pengadil Hiroyuki Kimura dari Jepun selepas dia dipersalahkan kerana mengasari Ali ketika sepakan sudut pada minit ke-34.

Dua minit kemudian giliran Ali yang tidak berpuas hati dengan pengadil menerima kad kuning kerana dia sengaja menjatuhkan Brendan ketika sepakan sudut selepas itu.

Bagi Malaysia, ia perlawanan kedua pada kempen kelayakan selepas mengalahkan Indonesia 3-2 di Jakarta minggu lalu manakala UAE, naib juara Piala Asia, bermain kali pertama.

Sumber : Harian Metro

Facebook Comments