DYAM Tunku Mahkota Johor Meluangkan Masa Bersama Irfan Shamshuddin (Atlet Lempar Cakera)

Saya ingin mengucapkan selamat maju jaya kepada Muhammad Irfan Samshuddin, atlet olahraga kebangsaan untuk karier beliau pada masa hadapan.

Terima kasih dan tahniah juga atas segala pengorbanan dan keringat yang anda curahkan selama ini dengan meraih beberapa kejuaraan dan pingat sehingga mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa.

DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

Menjunjung kasih DYAM Tunku Mahkota Johor kerana sudi meluangkan masa bersama patik untuk sembang-sembang petang. It was a good time 🙂

#rajadanrakyatberpisahtiada #AllahpeliharakanTunku

Gambar Irfan Shamsudin

Atlet negara luah kekesalan terhadap Syed Saddiq, Menteri Belia & Sukan

Atlet lempar cakera (discus) negara Irfan Shamsudin memuatnaik status di Facebook menyatakan kekesalan terhadap tindakan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq terhadap atlit negara.

Just wanna ask you @syedsaddiq, mula2 you buburkan PODIUM. Then my coach ditamatkan contract serta merta selepas saya pecahkan record kebangsaan 13 kali, 3x SEA Games gold and Asian Championship Silver medal yang saya bersama sama achieved with my coach within 6 years of working together dan elaun dipotong separuh. I’m still alright with it, but right now the situation is I’m without coach dan saya nak pergi training camp tapi tiada bajet (ticket flight saya dah beli). May I ask you a question Yb, you suruh athletes buat results, but you terminate my coach contract, and now that I’ve a new coach(so far saya bayar pakai duit saya sendiri) and right now you tell me, saya takda coach, and then my plan to train overseas tak diluluskan. Explain to me? adakah ini yang YB maksudkan dengan #youthpower? What’s your vision and mission in our sports actually YB?

#youthpower #formycountry

FB Irfan

Luahan Irfan

Selepas saya baca statement yang dibuat oleh pihak MSN. Saya mulakan dengan mohon maaf atas sebarang kesulitan.

First of all saya nak terangkan di sini, saya membuat LUAHAN bukan TUDUHAN.

Second, Msn kata yang saya sendiri minta untuk tukar coach. Untuk pengetahuan, saya meminta coach saya sendiri SELEPAS saya dapat tahu yang coach saya tidak disambungkan contract. Dan MSN juga berkata, saya tergesa-gesa membayar sendiri fees coach saya selepas MSN membuat keputusan untuk tidak melanjutkan contract coach saya. Saya terus mencari dan memilih coach yang terbaik utk saya serta sesuai dengan keadaan kewangan MSN. Sebab masa dah suntuk untuk saya. Banyak game besar saya tahun ni.

3rd, MSN dan KOM mencadangkan saya untuk training bersama coach Hammer Throw dari China yang tiada pengalaman dalam Sukan lempar cakera. Sehingga saat ini, kalau kita ikut performance from 2017-2019 so far saya dan negara kita Malaysia masih ditangga ke 2 di Asia bagi acara lempar cakera.

Berhubung dengan coach baru saya, kenapa saya pilih beliau adalah kerana disebabkan budget MSN. Untuk pengetahuan, coach yang saya mohon ini lebih murah berbanding daripada coach saya yang lama. Dia juga adalah coach kepada atlet yang memenangai pingat Emas Di Olympic Barcelona 1992. Saya juga pernah berlatih bersama-sama dengan beliau sebelum ini in short period. Coach ini merupakan silver medal in Olympic 1980 Moscow dan World Champion 1983 Helsinki. As until today he is still no 10th in world ranking all the time. The big reason WHY saya nak pilih secara peribadi coach saya sendiri kerana I KNOW MY SPORT better than management do. Most of the athletes does.

4rd, MSN kata tiada maklumat lengkap. Untuk pengetahuan apa yang saya hantar kepada MSN adalah document yang sama saya hantar dahulu ke ISN PODIUM. And tiba2 maklumat tak lengkap. Berkenaan dengan cuaca, to train there at this time it’s basis preparation for building strenght and discus throw technique for summer season. I have to build it now and i can spend it on the competition in the summer. This is part of training, is great to spend in the group of throwers and I will have this group there. To have a group like this is a good motivation.

5th, tiadanya program latihan terperinci, sains sukan dan perubatan. Perlu saya ingatkan yang saya training di Eropah bukan Timor-Leste ya .

6th, tiadanya sebarang surat rasmi daripada tempat latihan. Saya tak pernah hantar surat macam ni sebelum2 ni punya training camp tapi kalau nak saya boleh sediakan.

Saya bukan hanya membawa cita2 saya kepersada antarabangsa malah bersama saya adalah cita2 seluruh rakyat dan negara tercinta. Saya juga tidak bersetuju dengan pendapat peribadi Dato menyatakan institusi pengajian menghadapi masalah dengan saya. Saya telah dinobatkan olahragawan MASUM (Majlis Sukan Universiti Malaysia) pada tahun lepas.

Saya menggunakan platform media sosial kerana saya telah mencuba semua saluran yang ada, tetapi tidak diberi perhatian seperti yang saya harapkan. Saya hanya ingin melakukan yang terbaik untuk negara kita.

Terima kasih

Jawapan YB Syed Saddiq

Sebaik sahaja saya mendengar luahan yang disampaikan oleh saudara Irfan Shamshuddin , saya menghubungi pihak MSN & Persatuan (Kesatuan Olahraga Malaysia) untuk penjelasan lanjut. Ini penjelasan dari mereka. Segala keputusan dibuat secara muafakat dengan semua pihak dan dalam jawatankuasa yang bebas dari campur tangan politik.

Walau apa pun terjadi, saya bersedia untuk berunding dengan sesiapa pun demi masa depan sukan negara.

Sumber FB : YB Syed Saddiq

Komen Anda?